2010. május 25., kedd

Szörpök - 1.

Tavasz van, csiripelnek a madarak, elkezdődött a befőzési szezon. Az idei első kész termék Akácszörp lett, az alábbi recept alapján:  
Hozzávalók: 70 dkg akácvirág, 6 l víz, 3 közepes citrom, 25 dkg akácméz, 1,5 kg cukor, 1 ek. aszkorbinsav szalicil.  
Elkészítése: A virágot 15-20 percre vízbe teszem, erősen rázva kimosom a bogarak miatt. A cukrot kevés vízzel feloldom lángon, majd a többivel felöntöm, belekarikázom héjastul a citromot, beleöntöm a citromsavat, és amikor kezd hűlni az akácmézet is elkavarom benne. majd legvégül a virágokat. 2-3 nap alatt összeérnek az ízek, ekkor beleszűröm tüllön a kifőzött üvegeibe. A szalicilt itt sem bele keverem, mert erősen rákkeltő, hanem az üveg nyakát záró celofánra kenem szét, arra terítem a következő réteg celofánt, vagy az üveg külső száját kenem át alaposan vele, ha más zárást adok neki. Rendkívül ízletes, és különleges üdítő készíthető belőle, és nyári italok keverésénél is gondolhatunk rá!
Kicsit furcsa íze lett, még furcsa. Kicsi üvegekbe tettem, de még így is hűtőben kell tárolni felbontás után. Remélem, azért kibírják a kamraszekrényben őszig.

Sajnos nem bírták ki...

2 megjegyzés:

  1. mi csak megszárítjuk és tea lesz belőle. ez a lustábbak választása, viszont garantáltan eláll:)

    VálaszTörlés
  2. Én a bodzát próbáltam szárítani miután 1 adag tönkrement, de az nem sikerült. De egy következő szedésből végül lett szörp: http://kreativsagok.blogspot.com/2010/06/szorpok-2.html

    VálaszTörlés