Gyors ebédek

avagy olyan ételek, amelyek gyorsan és/vagy kevés munkával csomagolható ebédekké váltak
  • rakott zöldbab (darált húst pirítani, [fagyasztott] zöldbabot rétegezni tepsibe, majd rá a pirított darált hús, főtt rizs, újabb zöldbabréteg, majd letakarva sütőben megsütni)
    • bevált extra fűszerek: majoránna
  • rakott káposzta (nyers káposztát rétegezni tepsi aljára, rá pirított darált hús, főtt rizs, újabb réteg káposzta és lefedve megsütni)
    • bevált extrák: almakockák a káposzta mellé
      a nyers káposzta egy részét savanyítottra cserélni
  • rakott krumpli (krumplit meghámozni, karikákra vágni, tepsiben megfőzni kevés vízben, a vizet leönteni róla, zöldségeket [padlizsán, cukkini, brokkoli, kelbimbó...] halmozni mellé, főtt tojáskarikákkal, virsli-, kolbászkarikákkal dúsítani, készre sütni)
    • bevált extrák: rukkolával megszórni tálalás előtt
      sajtdarabokkal (mozzarella) dúsítani
      tejfölbe kevert, fűszerezett tojással leönteni a főtt tojáskarikák helyett/mellett
  • tepsis zöldség hússal (pulyka- vagy csirkecombot tenni a tepsibe, vizet öntetni alá, nagyjából megsütni, ha túl sok leve van, leönteni és darabolt zöldségeket pakolni mellé [fagyasztott zöldségkeverék, padlizsán, cukkini...] és készre sütni)
    • bevált extrák. sajtdarabokat rakni a hús bőre alá
      csak répát és almát rakni a hús mellé
  • spenótos lasagne (1 cs. fagyasztott spenótot kiolvasztani, fűszerezni, tejszínnel felöntetni, ragunak megfőzni, majd tepsibe merni egy kevés szószt, 1 réteg száraz, nyers lebbencstésztát teríteni rá, majd szósz-tészta-szósz... és megsütni; megszórható sajttal, dúsítható túróval, maradék hússal)
    • bevált extrák: juhtúró és pirított darált hús 
    • 1 cs. réteslap rétegezése a kis tepsibe: 2 réteslap - spenót - 1 réteslap - spenót - 1 réteslap - spenót - 1 réteslap, a legalul lévő szélét visszahajtani, ráönteni a maradék, főleg tejszínes szószt, villával megszurkálni
  • spenótfasírt (1 zacskó spenótot fazékba tépkedni, összefonnyasztani. Vizét leönteni, átmosni többször. Következő nap kinyomkodni a levét, beleütni 2 tojást, zabpelyhet szórni hozzá, összekeverni, [jól] befűszerezni, állni hagyni. A kikent, kicsi fém tepsibe teríteni, majd megsütni.)
  • sonkás tészta (kockatésztát főzni, tepsibe borítani, rászórni sonkakockákat, meglocsolni tejfölbe kevert tojással és fűszerekkel, majd megsütni)
  • quiche (1 cs. fagyasztott leveles tésztát felengedni, kinyújtani, kis peremmel tepsibe teríteni, beleszórni mindenféle zöldséget, húst, virslit..., majd leönteni tejfölbe kevert tojással és készre sütni)
  • bazsalikompite (1 csomag friss leveles tésztát a nagy zománctepsibe teríteni, nagy csomag mozzarellát karikázni rá, arra paradicsomszeletek, végül bazsalikommal megszórni és megsütni. A mozzarella leve nem kell alá, vagy csak nagyon minimális!)
  • hortobágyi szósz (darált húst pirítani, megszórni bőven pirospaprikával, majd felönteni tejföllel)
  • szószos hús (darált húst pirítani, felönteni tejszínnel/besamellel, fűszerezni, összeforralni )
    • bevált párosítások, extrák:
      szerecsendió + fehér bors a szószba
      virslikarikák (darált hús helyett) + lestyán + sajt a szószba
      tömlős sajtból készíteni a szószt, abba rakni a darált húst
  • sós tejespite (4 tojást csomómentesre keverni 4 ek. keményítővel vagy liszttel, felöntetni kb. 5 dl tejjel/tejszínnel, fűszerezni sóval, borssal, bazsalikommal, majd a tepsiben előkészített zöldségekre, húsra, épp mi van önteni és megsütni)
  • sárgaborsó-, lencsefőzelék (előző este beáztatni, majd új vízben feltenni főni, az első forrás után a vizet leönteni róla, új vízzel felengedni, főzni, beletenni hagymát, sót, a lencsébe kevés mustárt, főzni - nem gyors, de nem túl macerás, és sok lesz belőle)
  • zöldségfasírt (reszelt, darabolt zöldségeket egy kevés liszttel/zabpehellyel, valamint 1 tojással elkeverni, kanállal serpenyőbe szaggatni és megsütni - inkább kiadós és maradékhasznosítós mint gyors, gyorsnak akkor gyors, ha épp csak 1 evésnyit sütünk 2 főnek) 
  • pirított csirkemáj
    • bevált extrák: nem csak vízzel, hanem kevés borral felönteni
      almát kockázni bele
  • főzelék: zöldbab, borsó, spenót, tök (a zöldséget felönteni tejjel+vízzel, keményítővel sűríteni, forralni)
  • egybefasírt (a darált húst zöldséggel [reszelt répa, esetleg zeller] bővíteni, majd fűszerezni mustárral, piros paprikával, tojással összefogni és egyben megsütni - az összekeverés után elsül önmagában, és fagyasztható, sokáig elég)
  • sajtos hús (hússzeleteket [pl. sertéscomb] serpenyőben megpirítani, kérget sütni rá, tepsibe rakni, tetejére sajt, alá tejet öntetni és megsütni - nem olyan gyors, de egyszerre készülhet több is, a nagyját úgyis a sütő végzi) 
  • zöldséges rizs (zöldségeket: gomba, kukorica, borsó stb. kissé megpárolni, -pirítani, majd ráönteni 1 pohár rizst, 2 pohár vizet és együtt megfőzni)
    • gombás-brokkolis rizottó: hagymát üvegesre pirítani, negyedbe vágott gombákat rádobni, kissé megpirítani, rá brokkolirózsák, majd 1,5 pohár rizs, 3 pohár víz, bele kevés só, 2 fej nyolcadokba vágott hagyma és megfőzni + esetleg a végén belezúdítani tejszínt
    • brokkolit vízben kissé előfőzni (főleg a szárát), bulgurt önteni hozzá és készre főzni
      ha kész túrót szórni rá, kolbászt karikázni bele
  • sajtos gombaszósz vagy gombás sajtszósz: hagymás petrezselyemolajon vagy kevés olajon hagymát pirítani, rádobni a megpucolt, darabokra vágott gombár (csiperke vagy laskagomba), kissé megpárolni a gombát, tömlős sajtot keverni hozzá, összeforralni (ha kevés a szósz, plusz tejjel vagy vízzel növelni és keményítővel sűríteni) Köret: tészta, rizs, gersli...
    • bevélt extrák: kis darab kolbászt karikázni bele
  • cukkinilecsó:  kevés olajon (új)hagymát pirítani, 2 zsenge cukkinit kockákra vágni, nagyjából megpárolni, kb. 10 dkg pirított darált húst adni hozzá, ráütni 3 tojást, kicsit egyben hagyni a tojást, hogy összesüljön, majd az egészet összekeverni, legvégül magvakkal megszórni és megenni
  • székelykáposzta, lucskos káposzta: a 3 literes fazekamhoz kb. 40 dkg húst kockára vágni, odarakni pirulni, amikor levet eresztett 1 nagy fej hagymát üvegesre pirítani, majd megszórni sok pirospaprikával, rátenni 1 kisebb fej összevágott káposztát, kevés vizet önteni hozzá, mikor majdnem kész, belerakni 1 pohár tejfölt, amibe kevés lisztet kevertünk, sózni, borsozni, köménymagozni. (Nem olyan gyors, de ha feldaraboltuk a káposztát, a nehezén túl vagyunk, és elvan magában.)
    • fehér változat: kb. 50 dkg kockázott csirkemellel indítani, rá 1 fej hagyma és 1 kisebb fej nyers és 1-2 maréknyi savanyú káposzta, kihagyni a piros paprikát, tejfölt, csak kevés sóval, őrölt köménymaggal és savanyúkáposzta-lével fűszerezni
    • extrák: almát vágni bele
  • minimalista saláta:
    • fejes káposzta
    • paradicsom
    • olívaolaj
      + rukkola
  • maradékeltüntetős tésztasaláta: kb. 2-3 adag kifőtt tészta (orsó), 1 db pritaminpaprika, 1 főtt tojás, 2-3 szelet sajt, sonkadarabok, 1 kis pohár joghurt + 1 kis pohár tejföl, 1-2 ek. mustár
  • töltött tök/cukkini/padlizsán: zöldségek szárát levágni, hosszában félbevágni, belsejét kikaparni. A kikapart részt 1 tojással, pirított darált hússal és kevés zabpehellyel összekeverni, visszatölteni a zöldségbe. Tepsi aljába vizet tölteni, a vízbe sót rakni, majd a vízben megsütni a zöldségeket.
    • bevált extrák: darált hús helyett pirított máj
  • tésztasaláta: tésztát kifőzni (orsó), almát és sajtot kockázni, tejföllel és joghurttal leönteni, összekeverni
  • zöldbabos egytál: zöldbabot olajon pirítani, húst rakni hozzá, almát kockázni bele

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése