2023. április 15., szombat

Nincs-itthon-a-férjem tészta

azaz egyedényes tészta kukoricával. 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg gomba (csiperke)
  • 1 konzerv kukorica (250 g)
  • 1 marék sós mogyoró
  • 1/2 csomag (25 dkg) tészta
  • 1 fej hagyma

 Elkészítés, a nagy 3 literes fazekamban:

  • egy kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát - na ezt a lépést épp kihagytam, mert nem volt itthon hagyma, amikor rögtönöztem az egészet, szóval enélkül is működik
  • rádobom a kisebb darabokra vágott gombát, kissé megpirítom
  • hozzáadom a kukoricát, azzal is pirítom kicsit
  • beleteszem az apróbb darabokra tördelt tésztát - épp tojás nélküli spagetti volt. Mehetett bele ez a tojás nélküli is, mert úgyis gyakorlatilag gombalében főtt, intenzívebb lett az íze, és önmagában ezt nem annyira szeretem.
  • a gomba amúgy is eresztett levet, szóval csak annyi vizet adtam még hozzá, ami majdnem ellepte - mehet bele esetleg a kukoricakonzerv leve is
  • beledobtam a marék sós mogyorót
  • a tészta főzési ideje után lekapcsoltam az egészet, majd még beszívta a maradék vizet is, emiatt kissé féltem, hogy nagyon szétfő a tészta. Hát, al dente nem lett, hanem olyan igazi, klasszikus magyaros. Szóval a vízből tényleg csak annyi kell, hogy ne lógjanak ki a tészták belőle. Inkább kicsit kevesebb, mint több.

Az egésznek szürkés színe lett, amiben világítottak a sárga kukoricaszemek, és meglepetésként jöttek a mogyoródarabok.

Kevésbé szénhidrát-gazdag változatban is elkészítem majd, mert finom lett. Mondjuk gomba-répa-brokkoli. 

Az édeskömény-borsó-virslikarikák verziót túl sokáig ettem, és az nem is lett annyira jó. Túl konzervborsó íze lett, szóval legközelebb nem üveges, hanem csakis fagyasztott borsóval próbálkozom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése