2011. szeptember 27., kedd

Spenót - egy kicsit másként

Szeretem a spenótot. (Igen, tényleg, sőt még a sóskát is!) De sokáig csak főzelékként ismertem. Aztán jött a spenótfasírt, ami inkább vega feltét.* Aztán egyszer találkoztam vele tésztára öntve, sajttal összesütve, valamint nokedli tésztájába keverve is. Eddig mindegyik bejött, és finom, egyszerű, gyors étel:
  • kifőtt tésztára öntve a spenótos szószt (tkp. főzeléket)
    • mozzarellával összekeverni, megsütni, hogy picit megolvadjon a sajt
    • sajtot reszelni rá és megenni
  • nokedli tésztájába keverni a spenótot, majd a megfőtt zöld galacsinokra
    • sajtot és/vagy
    • tejfölt halmozni
Nem vegetáriánusok mindkettőt kiegészíthetik egy kevés pirított sonkakockával, baconnel, de húsmentesen is finom.

*2019-es frissítés:
Spenótfasírt, ahogy legutóbb készült, és finom lett:
kb. 40 dkg. friss spenót
2 tojás
zabpehely (kb. 5-10 dkg)
zsemlemorzsa
fűszerek: só, köménymag, fokhagyma
lenmag

A literes fazék aljába kevés vizet öntök, meggyújtom alatta a lángot. A spenótleveleket folyamatosan mosom, és tépkedem a fazékba. Időnként átkeverem, hogy egyenletesen fonnyadjon. Az első vizet leöntöm róla, és a másodikat is, majd hagyom hűlni.
Ha már csak langyos a fonnyasztott spenót, beleütöm a 2 tojást, hozzákeverem a zabpelyhet, lenmagot, fűszereket.
Állni hagyom, hogy felszívja a zabpehely a nedvességet, megdagadjon kissé. Ha szükséges, keverek még hozzá zsemlemorzsát.
Végül kevés olajon serpenyőben megsütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése