2013. július 12., péntek

Josta, 3 és félszer

Idén rengeteg ribizlit és még több jostát kaptam anyukámtól. Az előbbit még csak-csak ettük, de a jostát nyersen nem szeretem. Valamit mégis kellett kezdeni ezzel a növénnyel, ami riszméte néven is fut, tekintve, hogy a ribizli és a köszméte/egres/piszke keresztezéséből jött létre. Nagyjából minden adagból mást készítettem, úgyhogy időrendben
  1. lekvár
    A klasszikus, ribizlivel összefőzve. A szokásos módon a sűrűje lekvárnak, a leve szörpnek üvegelve.
  2. szósz
    A gyorsabb. Szintén ribizlivel összefőzve vízben egy kevés cukorral, majd tejföllel és keményítővel habarva.
  3. befőtt
    1 liter vízhez 10 dkg cukorból és egy kevés Na-benzoátból felöntőlevet készíteni, majd ebben pár percig főzni a leszemezett bogyókat. A gyümölcsöt üvegekbe szedni, felönteni a lével, végül száraz dunsztban kihűteni. A maradék felöntőlevet szintén üvegekbe töltöttem, hígabb szörp lett belőle.
  4. a fél:
    Csiga lelkesen rágcsálta a leveleket vacsorára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése