2010. március 26., péntek

New Brighton - Perch Rock

Utunk első világítótornya, amit Liverpoolból közelítettünk meg, így rögtön 2 lett belőle :-) Ugyanis ha már ott jártunk, megnéztük a tengerészeti múzeumot (Liverpool Maritime Museum), és fotózkodtunk a kikötőben álló világítóhajóval, azaz úszó világítótoronnyal. A hatalmas vasmacska és a múzeum után körbenéztünk a shopban is, de ekkor még nem vettünk tornyot.
Eredeti tervünk szerint átsétáltunk volna Liverpoolból az öböl túloldalára, de a dokkoknál kiderült, hogy nincsenek hidak, csak alagutak. Végülis logikus, amekkora tengerjáró hajók álltak ott a kikötőben, nem férnek el egy híd alatt.
Úgyhogy metróra pattantunk, és átmentünk New Brigthonba a világítótoronyhoz. A jármű érdekessége volt, hogy Liverpoolból nézve metró, New Brightonból nézve pedig vonat. Ki is javítottak a helyiek, mikor megkérdeztük, hogy merre van a metró, hogy ez nem metró, ez egy rendes, normál méretű vonat :-) Útközben persze láttunk még egy világítótornyot az egyik megállóban.

New Brighton világítótornya, Perch Rock a tengerparton áll, egy erőd mögött. Szerencsénk volt, mert épp apály volt, így át tudtunk mászni a köveken, és meg tudtuk közelíteni a tornyot. Közvetlen a toronyhoz nem tudtunk odamenni, mert ott mélyebb volt a homok, még nem húzódott vissza a víz a mélyedésből.
A torony már nem működik, maga az épület fehér, az teteje piros, az alja fekete, szürke, és nagyon szép, különleges ívű korlátja van.

A kitűzőn ezt próbáltam meg középen megjeleníteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése