2012. augusztus 30., csütörtök

Nem lennénk jó hajléktalanok...

...avagy kalandjaink az üvegvisszaváltással

A költözés, rámolás, dobozolás, összepakolás része a szekrény tetején gyűjtött üvegek visszaváltása is. Beköltözésünk első idejében a lakásavatókra, társasozásokra többen is hoztak bort, a kiürült üvegeket pedig a szekrény tetejére raktuk. Ott a dekoráció részét képezték, és mindig poénkodtam vele, hogy költözéskor majd abból fizetjük a költöztető autót. El is jutottunk a költözésig, így elkezdtük visszaváltani az üvegeket, hogy meglegyen a pénz a költöztetőknek.
1. felvonás
Leszedtük a szekrény tetejéről az üvegeket, nagyjából kiválogattam, az ismertebb, népszerűbb termékek, hagyományosabb üvegek jöttek velünk. A legközelebbi boltba mentünk. Az üvegek nagyobb részét, 17 borosüveget vettek vissza, nem csak azokat melyeket forgalmaznak. Ennek örültünk, majd közölték, hogy darabonként 10 Ft, azaz összesen 170 Ft lesz, ennek már kevésbé. Mindegy, nem volt kedvünk visszarámolni és az üvegek egységárasak - gondoltuk mi. Felvettük a kemény 170 Ft-unkat, majd a maradék üvegekkel próbálkozunk még 3 boltban. Vissza nem sikerült őket ott sem váltani, de kiderült, hogy 2 sarokkal arrébb 1 borosüvegért 40 Ft-ot adnak - azokért, melyek normális, nem nyújtott alakúak, és nincs bemélyedés az alján. Ezek után kissé csalódottan dobtuk a maradék üvegeket (általában a minőségibb borok üvegeit) a szelektív kukába. (170 <--> 680)
2. felvonás
Összeszedtük az otthon maradt összes üveget, majd elindultunk a távolabbi, de jobban fizető boltba. Visszavettek tőlünk 1 szörpös, 2 sörös, 1 boros és 1 likőrös üveget. A likőrös üveget elfelejtették felvenni a blokkra, de így is kerestünk 155 Ft-ot, amiből vettünk 2 csokit, és még vissza is kaptunk belőle. Az üvegek fele pedig még így is a szelektív kukában végezte.
3. felvonás
Még jön, mert még mindig találtunk otthon üvegeket :-)

Hát, ebből nem fogjuk kifizetni a költöztetőket, és szerencsére nem is szorulunk rá, hogy ebből éljünk, de érdemesebb figyelni, hogy hol vesszük a bort és hová visszük vissza az üveget.
Kár, hogy nem megoldott rendesen az üvegek visszaváltása, mivel a kisebb boros és pezsgős, az üdítős és befőttes üvegeket esélyünk sem volt visszaváltani. Ezek, ha visszazárhatóak akkor a befőzéskor még hasznosak is lehetnek, tehát újrahasznosulnak valamilyen szinten, tárolónak is használhatók, de most örülnék valamilyen szervezettebb elhelyezésnek és visszaváltásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése