A menü: Stefánia vagdalt, almás-sajtos tésztasalátával és vegyes zöldsalátával
Stefánia vagdalt, egyben sült fasírt
Hozzávalók:
- 90 dkg darált hús
- kb. 10 dkg zabpehely
- 2-3 nagyobb sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 zsömle
- 10 tojás (4 megfőzve, 6 a fasírt egyben tartására)
- mustár (ez most épp nem volt otthon)
- sertés fűszerkeverék
- A zsömléket félbevágjuk, majd vízbe áztatjuk. (Áztathatjuk tejbe is, de így tejmentes lesz, és épp nem akartam kibontani egy doboz tejet.)
- 4 tojást keményre főzünk.
- A darált húst, a kinyomkodott zsömléket, a lereszelt répákat és hagymát, a 6 tojást és a kb. 10 dkg zabpelyhet összekeverjük egy nagy tálban. Kicsit állni hagyjuk, amíg kivajazzuk a tepsit. Ha szükséges keverünk még hozzá zabpelyhet.
- A tepsibe rakunk egy réteget a húskeverékből, belefektetjük a főtt tojásokat, majd körbetapasztjuk húskeverékkel.
- A halmok köré kevés vizet öntünk, majd betoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Ha szükséges, öntünk még alá vizet, hogy ne kelljen annyit vakarni a tepsit.
Tapasztalat: legközelebb két kisebb, keskenyebb rudat sütök majd egy nagyobb tepsiben, a bádogtepsiben.
Elfogyott? Igen, csak 4-5 szelet maradt.
Melegítés: szedőlapát méretű darabokra vágva a tepsiben, amiben sültek, sütőben.
Tálalás: a hosszú világítótornyos és a karácsonyi ikeás tálcán felszeletelve.
Almás-sajtos tésztasaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg orsó tészta
- 2-3 szem alma
- kb. 20-25 dkg sajt (egy tömbben), ami keményebb, azaz kockákra vágható
- 1 nagy pohár tejföl és/vagy 1 nagy pohár joghurt
- flakonos majonéz
- A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd jól kihűtjük. (A hűtés nagyon fontos, most kihagytam, és a még langyos tészta magába szívta a tejfölt, joghurtot, majonézt. Így ezt a legjobb az összeállítás előtte este megtenni.)
- Kisebb, falatnyi kockákra vágjuk a sajtot, majd a kihűlt tésztához keverjük.
- Az almák magházát kivágjuk, majd a gerezdeket kockákra vágjuk, majd a kihűlt tésztához keverjük.
- A kihűlt tésztára ráöntjük a tejfölt, joghurtot és a majonézt - ízles szerint adagolhatjuk és keverhetjük a folyadékokat. Több joghurttól könnyebb lesz, több majonéztől ízesebb.
Tapasztalat: legközelebb az 5 literes fazékkal indítok majd: abban főzöm ki a tésztát, majd keverem össze a salátát.
Elfogyott? Fogyott belőle, de kicsit több mint a fele megmaradt.
Vegyes zöldsaláta
Hozzávalók:
- 1 nagy fej jégsaláta
- 2 kisebb fej frisse saláta (épp ez volt a boltban, előtte én sem ismertem, úgy néz ki, mintha egy tőből sok rukkolalevél nőne ki) vagy egyéb leveles zöldsaláta
- 3-4 szál sárgarépa
- 2 db alma
- 1 nagy pohár joghurt - olívaolaj
- só
- A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, összevágjuk.
- A répát és az almát lereszeljük.
- Ízlés szerint fűszerezzük és meglocsoljuk joghurttal és/vagy olívaolajjal.
Tapasztalat: legközelebb külön készítek majd joghurtos és olívaolajos salátát, hogy legyen tejmentes is, és az olívásba teszek majd még uborkát, paradicsomot.
Elfogyott? A nagyobb edény nagyjából, a másik kb. félig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése