2018. március 7., szerda

Menü 9 személyre

Kétszemélyes háztartásunkban ritkán főzök kilenc személyre, de legutóbb megint ez történt, így amíg még emlékszem, emlékeztetőnek leírom az arányokat és tapasztalatokat. Főleg azért, mert sikere volt, finom volt, nagyjából el lehetett előre készíteni, majd a megfelelő időben melegíteni és a családi kasszát sem terhelte meg nagyon.

A menü: Stefánia vagdalt, almás-sajtos tésztasalátával és vegyes zöldsalátával

Stefánia vagdalt, egyben sült fasírt
Hozzávalók:
  • 90 dkg darált hús
  • kb. 10 dkg zabpehely
  • 2-3 nagyobb sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 zsömle
  • 10 tojás (4 megfőzve, 6 a fasírt egyben tartására)
  • mustár (ez most épp nem volt otthon)
  • sertés fűszerkeverék
Elkészítés:
  1. A zsömléket félbevágjuk, majd vízbe áztatjuk. (Áztathatjuk tejbe is, de így tejmentes lesz, és épp nem akartam kibontani egy doboz tejet.)
  2. 4 tojást keményre főzünk.
  3. A darált húst, a kinyomkodott zsömléket, a lereszelt répákat és hagymát, a 6 tojást és a kb. 10 dkg zabpelyhet összekeverjük egy nagy tálban. Kicsit állni hagyjuk, amíg kivajazzuk a tepsit. Ha szükséges keverünk még hozzá zabpelyhet.
  4. A tepsibe rakunk egy réteget a húskeverékből, belefektetjük a főtt tojásokat, majd körbetapasztjuk húskeverékkel.
  5. A halmok köré kevés vizet öntünk, majd betoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Ha szükséges, öntünk még alá vizet, hogy ne kelljen annyit vakarni a tepsit.
Ebből lett: 1 túl széles, főtt tojásos fasírt a szögletes bádogtepsimben, és 1 normál méretű tojásmentes fasírt a kicsi fém tepsiben.
Tapasztalat: legközelebb két kisebb, keskenyebb rudat sütök majd egy nagyobb tepsiben, a bádogtepsiben.
Elfogyott? Igen, csak 4-5 szelet maradt.
Melegítés: szedőlapát méretű darabokra vágva a tepsiben, amiben sültek, sütőben.
Tálalás: a hosszú világítótornyos és a karácsonyi ikeás tálcán felszeletelve.

Almás-sajtos tésztasaláta
Hozzávalók:
  • 50 dkg orsó tészta
  • 2-3 szem alma
  • kb. 20-25 dkg sajt (egy tömbben), ami keményebb, azaz kockákra vágható
  • 1 nagy pohár tejföl és/vagy 1 nagy pohár joghurt
  • flakonos majonéz
Elkészítés:
  1. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd jól kihűtjük. (A hűtés nagyon fontos, most kihagytam, és a még langyos tészta magába szívta a tejfölt, joghurtot, majonézt. Így ezt a legjobb az összeállítás előtte este megtenni.)
  2. Kisebb, falatnyi kockákra vágjuk a sajtot, majd a kihűlt tésztához keverjük.
  3. Az almák magházát kivágjuk, majd a gerezdeket kockákra vágjuk, majd a kihűlt tésztához keverjük.
  4. A kihűlt tésztára ráöntjük a tejfölt, joghurtot és a majonézt - ízles szerint adagolhatjuk és keverhetjük a folyadékokat. Több joghurttól könnyebb lesz, több majonéztől ízesebb.
Ebből lett: a kész tésztasalátával tele a 3 literes fazekam és egy tejfölös vödör.
Tapasztalat: legközelebb az 5 literes fazékkal indítok majd: abban főzöm ki a tésztát, majd keverem össze a salátát.
Elfogyott? Fogyott belőle, de kicsit több mint a fele megmaradt.

Vegyes zöldsaláta

Hozzávalók:
  • 1 nagy fej jégsaláta
  • 2 kisebb fej frisse saláta (épp ez volt a boltban, előtte én sem ismertem, úgy néz ki, mintha egy tőből sok rukkolalevél nőne ki) vagy egyéb leveles zöldsaláta
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 db alma
  • 1 nagy pohár joghurt - olívaolaj
Elkészítés:
  1. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, összevágjuk.
  2. A répát és az almát lereszeljük.
  3. Ízlés szerint fűszerezzük és meglocsoljuk joghurttal és/vagy olívaolajjal.
Ebből lett: a két nagy fém keverőtálam tele.
Tapasztalat: legközelebb külön készítek majd joghurtos és olívaolajos salátát, hogy legyen tejmentes is, és az olívásba teszek majd még uborkát, paradicsomot.
Elfogyott? A nagyobb edény nagyjából, a másik kb. félig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése