A sütőm továbbra sem szeret hagyományos sütiket sütni, így maradnak az ebédek és a morzsák. Ezúttal épp rebarbarás morzsa készült, mert ez fért bele a munkanapba. És ez tipikusan az a süti, ami bár nagyon finom, de egyáltalán nem mutatós, és így nem is igazán fotózható.
A holland világítótornyos kiskanál nem kötelező eleme a sütinek, de nálunk elmaradhatatlan.
Rotterdam kikötővárosából, Hoek van Hollandból hoztuk, a városka jelenleg is látható, magas, piros világítótornyát ábrázolja, ami mellett ottjártunkkor egy birka legelészett.
Hozzávalók:
- kb. 9 szál rebarbara
- 1 db
kissé fonnyadtalma - elhagyható - 12,5 dkg margarin (fél kocka)
- 25 dkg lisztkeverék
- 8 dkg cukor + 2 evőkanál
- fahéj ízlés szerint (esetünkben sok-sok)
- kb. 2 dl víz
- A meghámozott és feldarabolt rebarbarát kevés cukros vízben kissé megfőzzük. (Kb. 2 dl vízbe 2 evőkanál cukrot tettem, és addig főztem, amíg kissé szálaira esett szét a rebarbara.)
- Amíg a rebarbara fő, összeállítjuk a lisztkeveréket: sima liszt, teljes kiőrlésű liszt, búzacsíra, zabkorpa, zabpehely - ami szeretünk és ami van otthon. Kb. 25 dkg legyen összesen a keverék, de szinte bármi mehet bele: volt amikor chia mag vagy darálatlan mák landolt a tepsiben.
- A lisztkeveréket, fahéjat és a cukrot egy keverőtálba öntjük. A cukor kb. 8 dkg szokott lenni, de függ a gyümölcstől is: körtéhez kevesebb, ribizlihez több.
- A száraz hozzávalókat elmorzsoljuk a vajjal. Nem szükséges egynemű tésztát kapnunk, csak kisebb darabokban legyen a vaj.
- Kikenjük a tepsit, beleöntjük a gyümölcsöt cukros vizestül, mindenestül. Ha van egy fonnyadó almánk, kivágjuk a magházát, majd azt is főtt gyümölcsre kockázzuk.
- Nagyjából egyenletesen eloszlatjuk a lisztes-vajas keveréket a gyümölcsön, majd a sütőben addig sütjük, amíg illata lesz és kissé megpirul a teteje.
Férj szerint eddig ez lett a legfinomabb morzsa.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése