2012. november 21., szerda

Narancscsillag

Lezajlott a költözés, megvolt az első megfázás is az új lakásban, megettük az első narancsokat és lassan kezdek karácsonyi hangulatba kerülni.
Az utolsó kettőről jutott eszembe, amikor a héjakat elkezdtem kirakni száradni és illatosítani, az a tavaly sikert aratott ötlet, hogy az adventi koszorúkra nem csak narancs-, citrom- és almakarikák kerültek, hanem szárított narancshéjcsillagok.
Hiszen ha a gyümölcsöt inkább megenni szeretnénk, akkor a héjából is lehet kivágni sütikiszúróval mindenféle formákat.
  • Ehhez a gyümölcs héját 6-8 gerezdre érdemes késsel bevágni, 
  • majd a héjcikkeket egyben lehúzni. 
  • A lehúzott héjcikkelyből sütikiszúróval lehet kivágni a mintákat (nem egyszerű, kicsit kell vele küzdeni). 
  • A kieső mintákat érdemes felhúzni egy fogpiszkálóra, hogy könnyebben lehessen majd rögzíteni a koszorúra (kb. 4-5 minta elfér egy fogpiszkálón), 
  • majd ezen a fogpiszkálón megszárítani a héjakat. 
Ha elég széles a cikkely, akkor nem csak a kieső mintát, hanem a negatívját is lehet használni dekoráláshoz. Száradás közben érdekesen csavarodik és jó illatot áraszt, az egyes gyümölcsök héja pedig eltérő színű, úgyhogy rögtön különbözőek is lesznek kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése