2019. február 16., szombat

Holland világítótonyok 2. - Rotterdam

Egy kis nosztalgia pár holland világítótoronnyal. A főváros, Amszterdam után Rotterdamban is töltöttünk egy éjszakát, hogy az ottani világítótornyokat is meghódíthassuk. Na meg a hétvégére annyira megdrágultak az amszterdami szállások, hogy még a kétszer két vonatjeggyel, az át-, majd visszavonatozással is megérte felfedezni ezt a holland várost.

Azért valami előnye is van annak, hogy ennyire későn írom meg ezt a bejegyzést. Így hozhatom annak a képnek a fotóját, amit a 2017-es nyári biciklizésen a kiskörei szálláson fotóztunk, és a rotterdami világítótornyot ábrázolja - stilizáltan.


Hogy pontosan melyiket is? Azt nem sikerült beazonosítani, legalábbis egyik, élőben látott toronyhoz sem hasonlít.
Mi ugyanis Rotterdam kikötőjében, a tengerparton az alábbi világítótornyokat láttuk
Hoek van Holland

A településen jelenleg is több világítótorony látható. A fényképen a legszebb, a városban, házak között található világítótorony látható, mellette a báránnyal, akinek bundája olyan vastag volt, hogy az ujjaim alig látszottak ki belőle, amikor függőlegesen beleállítottam a kezem. A világítótoronyban múzeum üzemel, de sajnos csak nyáron és hétvégenként van nyitva, így októberben, amikor mi arra jártunk, már zárva találtuk.
Vlaardingen
Elhagyva a tengerpartot visszavonatoztunk Rotterdam városközpontjába, de kb. félúton újabb világítótornyok vártak ránk.
A kissé már elhagyatott, gazban álló fehér világítótornyot azóta is csak Birodalmi Lépegetőként emlegetjük, ugyanis amint megláttuk, a Star Wars filmek jellegzetes járművei jutottak róla eszünkbe.


Közvetlen a tengerparton, a móló végén áll ez a betonoszlopra helyezett, utcai lámpára emlékeztető világítótorony.

Rotterdam
Ez pedig már újra Rotterdam, a Tengerészeti Múzeum mellett, az öböl partján, a többi műtárgy között álló világítótorony. Eredetileg Hoek van Holland kikötőjében állt, és amíg a magas bárányos torony az öbölbe, ez konkrétan a kikötőbe vezette be a hajókat. Jelenleg Rotterdamban a turisták fotózkodnak vele, és az öböl túlpartján álló, bárként üzemelő világítóhajóval barátkozik. A világítóhajó, amely a fénykép hátterében, a piros torony és a szürke emelődaru között látszik, a piros folt, eredeti funkciójában az Ír-tengeren teljesített szolgálatot.



És a szuvenírek, amik velünk jöttek:
makett Hoek van Holland bárányos tornyáról

és egy kiskanál szintén erről a magas, bárányos toronyról.

És ami nem jött velünk: világítótornyos karácsonyfadísz a rotterdami Tengerészeti Múzeum boltjából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése