Élt a fejemben egy emlékkép a 2017-es Múzeumok Éjszakájáról, ahol a Centrális Galériában csicseriborsós-mogyorós-fűszeres ételt kóstoltunk. Ez volt az:
A nevére nem emlékeztünk, a netes nyomozás eredményeként a programból csak ennyit tudtunk meg:
"A kiállítás látogatóinak egy kvízt is összeállítottunk, amelynek kitöltői megkóstolhatják a rendkívüli nyitvatartással készülő Fruccola kávézó afgán ételkülönlegességét."
http://www.museum.hu/program/50969/Muzeumok_ejszakaja_2017_-_Blinken_OSA_Archivum_Budapest
Szóval afgán ételkülönlegesség, irány a net, immár csicseriborsós recepteket keresve. Aztán egyiket sem követtem, de finomat főztem.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kis konzerv csicseriborsó - hiszen ebből indult az egész
- 3 közepes méretű krumpli, hámozva, kisebb kockákra vágva
- 4 nagyobb sárgarépa , hámozva, félkörívekre vágva
- 1 fej hagyma, hámozva, aprítva
- 1 konzerv hámozott paradicsom (vagy 1 doboz paradicsompüré)
- kevés baconkocka
- napraforgómag, lenmag, szezámmag - földimogyoró nem volt itthon
- fűszerek: curry vagy indiai fűszerkeverék
- A baconkockát a 3 literes fazekam aljára tettem, kissé kiolvasztottam, rádobtam a darabolt hagymát, kissé megfonnyasztottam, majd jött a répa és a krumpli. Kicsit ezeket is átpirítottam.
- Ráborítottam a hámozott paradicsomot, kiöblítettem az edényét, majd ez is ment a zöldségekre. Leszűrtem a csicseriborsót, majd ez is ment a fazékba. Kb. annyi folyadékot öntöttem rá, hogy majdnem ellepte.
- Fűszereztem, beleszórtam a magvakat. (A történelmi hűség kedvéért megemlítem, hogy volt benne kevés bazsalikom és balzsamecet is, de ezeket nem lehetett érezni a kész ételben.)
- Jól átkevertem, lefedve főztem kb. fél órát, amíg a zöldségek megpuhultak.
- Fedő nélkül is rotyogtattam még egy kicsit, hogy jobban besűrűsödjön.
Holnap csak a zöldséges szósz lesz a menü. Vagy egy kis kuszkusszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése