2010. július 9., péntek

Belga tornyok 2. - Nieuwpoort

Miután megnéztük Oostende világítótornyait, kerestük az eljutási lehetőséget Nieuwpoortba, ahol további tornyokat talált Férj. A 2 város közötti közlekedés elsőre nem volt számunkra kideríthető a netről, azt gondoltuk valami busz vagy vonat jár arra. De nem: villamos! Körülbelül ugyanúgy mint a Balatonnál a vonat: a víz mindig a sín túloldalán van. Tehát a villamos közvetlen a föveny mellett ment! És befújta a szél a homokot az ablakon, meg a sínekre, így néha alig lehetett látni a síneket a ráfújt homoktól. Mindenesetre vicces volt. Az alábbi linken látszik a tengerpart villamosról egy kép a homokban :-) Mi azért ennyire szép helyen nem mentünk vele, de élveztük, és teljesen zsúfolt volt mikor felszálltunk.
Így aztán elvillamosoztunk a belga tengerpart egy másik városába, ahol újabb 3 torony várt ránk.
Nieuwpoortnak szintén 3 világítótronya van, hasonló elrendezésben, mint Oosteende-ben: 1 nagyobb a parton, és 2 kisebb a mólókon, a kikötő bejáratánál.
Először a parti tornyot fedeztük fel, amihez világítótoronnyal jelölt utcatáblák vezettek, át a jachtkikötőn, a madárrezervátumon, a katonai terület és nyúllakások mellett. A piros-fehér csíkozású, 2 körterasszal is rendelkező toronyhoz sajnos nem lehetett teljesen közel menni, mert már lakatlan. Pedig annyira aranyos kis házikó volt mellette. Szívesen eltöltenék ott egy kis időt!
A móló tornyait a tengerparton, a fövenyen közelítettük meg, és ekkor értettük, meg a kagylóhéjjal leszórt ösvényeket. Először ugyanis csodálkoztunk, hogy az ösvény kagylótörmelékkel van leszórva, pazarlásnak tekintettük, hogy a csodaszép kagylóhéjakat összetörik, és zúzalékként használják, aztán rájöttünk, hogy mindenhol ez van, és rengeteg. Nem is kezdtem el kagylóhéjat gyűjteni, mivel nem tudtam volna abbahagyni....
A fövenyen sétálva, dacolva az elemekkel (szél) jutottunk el az egyik mólóhoz, és annak kicsi tornyához. A kicsi, fekete aljú és zöld tetejű, de fehér fém épülethez közel mehettünk, így megfoghattuk, és fotózkodtunk vele :-) És itt is a bal (?) oldali toronynak, azaz nem ennek, hanem a másik mólón álló, csak távolról szemlélt kicsi toronynak volt ködharangja.
A part és a tornyok után elsétáltunk megnézni Nieuwpoort városát is, ahol további világítótornyokat találtunk, de ez már egy másik bejegyzés története.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése