2011. február 18., péntek

Tél végi nass

a kandírozott-fahéjas dió, ami hétfő este készült először, de nem utoljára!
Theia blogján olvastam a receptet, aztán az otthoni dióból rögtön készül egy dupla adag, aminek pusztításába Férj rögtön bele is fogott.
 A lényeg (az alaprecept):
  • végy 10 dkg diót/mandulát/mogyorót - épp mi van és pirítsd meg serpenyőben
  • tégy egy fazékba 0,5 dl vizet, amibe belekeversz 8 dkg cukrot és 1 cs. vaníliás cukrot, valamint 1 kiskanál fahéjat
  • ha felolvadt a cukor beleöntöd a megpirított magvakat a cukorszirupba, és folyamatos kevergetés mellett elpárologtatod belőle a vizet
  • addig kell kavarni, amíg a cukor olyan zsemlemorzsaszerű állagot vesz fel, és megjelenik a magvak felszínén
  • a cukros magvakat sütőpapírra öntve kész is van, és már csak a kihűlésre kell várni
A recept azt írja, hogy a sütőpapíron válasszuk szét a magvakat, de egyáltalán nem ragadtak össze, így erre nem volt szükség, ez tetszett! Lehet, hogy a narancshéjakat is megpróbálom majd így kandírozni.
Nagyon finom lett! Aki nem szereti a fahéjat, sima cukorral is jó lehet, de kakaóporral is el tudnám képzelni.
Mi már túl vagyunk az esküvőn, ahol akár köszönőajándéknak is jó lehet (ha vki szereti az ilyet), de szerintem pohárba, kis üvegbe, celofánba csomagolva gasztroajándékként biztosan készül még belőle nálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése