2020. július 13., hétfő

Horgolt szappanzsák


Műanyagmentes Július 2. bejegyzése,  avagy kísérletezés a szilárd samponnal.
A fürdőszobai flakonok csökkentése azzal kezdődött, hogy felszámoltam a külön férfi és női tusfürdőket. Ha a nyaraláskor tudjuk ugyanazt használni, akkor egész évben választhatok egy semleges illatú flakont, így üresebb lett a kád széle.
Amivel pedig a felhasznált kemikáliákat csökkentettük: pumpás adagolóban áll a kád szélén a tusfürdő. Így nem ömlik a kezünkre a fél flakon, és mivel nagyobb kiszerelésben veszem, a kisebb flakont használni is kényelmesebb.
A következő a kézmosó szappanok folyékonyról szilárdra váltása volt. Ez sajnos csak kevéssé volt sikeres, mert a szappanok vagy szárították a kezünket, vagy állandóan eldugult a lefolyó a lerakódott bőrtápláló zsíroktól és olajoktól.
Most a szilárd samponnal kísérletezem. Pont a karantén második hajmosására fogyott el az addig használt flakonos samponom. Már korábban beszereztem a szilárd sampont, amit műanyagmentesen kartonpapírba csomagoltak, de valamiben tárolni kellene vizesen is. Horgoltam neki egy lyukacsos zsákot.
Az eredeti elképzelés az volt, hogy abban majd milyen jól felhabzik a szilárd sampon, majd könnyebb lesz használni. Fel is habzott, de a fonal magába szívta a habot, sőt még a vizes hajszálaim is rátekeredtek Fúj! Szóval azóta csak ebben tárolom két használat között, felakasztva a szilárd samponomat. Arra viszont tökéletes.

A zsákot maradék színátmenetes zoknifonalból horgoltam, minta nélkül. 2 láncszemek és egyráhajtásos pálcák sorából áll, amelyeket a 2. sortól körbe-körbe, spirálisan horgoltam. (Először téglalapot hajtottam félbe, de ott még össze kellett horgolni a széleket, és több eldolgozandó fonalvég keletkezett.)
Az összehúzója két zsinór sima láncszemekből, belefűzve a hálószemekbe.

A minta:

láncszem
egyráhajtásos pálca = erp

  1. sor: láncszemek 3-mal osztható számban, minden 3. láncszembe szemjelölő/biztosítótű, jelölt szemmel fejezzük be, majd a sor végén 2 láncszem sormagasítás
  2. sor, forduló: 2 láncszemmel indítunk, majd az előző sor utolsó jelölt láncszemébe öltjük az egyráhajtásos pálcát, 2 láncszem, majd szintén az utolsó jelölt láncszembe megy még egy erp
    2. sor, egyenes: * 2 láncszem, 1 erp a következő jelölt szembe * - ismétlés, ameddig szükséges
    2. sor vége, forduló: a kezdő láncszemsorunk legelső szemébe megint 3 erp-t öltünk
  3. sor: haladunk tovább, a kezdő láncszemsorunk másik oldalán, szintén a jelölt szemekbe, de a másik oldalról,  * 2 láncszem, 1 erp a következő jelölt szembe * - ismétlés, ameddig szükséges, a sor végén csak megyünk tovább, már nem szaporítunk
  4. és további sorok: csak haladunk körbe-körbe: * 2 láncszem, 1 erp az előző sor erp-je főlé * - ismétlés, ameddig szükséges
  5. , azaz utolsó sor: ha elértük a kellő magasságot, a zsák keskenyebb oldalán elkezdünk egyre alacsonyabb pálcákat ölteni, azaz erp helyett félpálca (áthúz, ráhajt, lehurkol), a következő erp helyett pedig már csak áthúzzuk és lehurkoljuk, így egyre alacsonyabbak lesznek a szemek, szépen fokozatosan tudjuk lezárni, majd eldolgozni. 
Sima láncszemekből megfelelő hosszúságú zsinórt horgolunk, ezt fölé-alá rendszerben a zsák négyzeteibe fűzzük, majd a végeit összecsomózzuk. Ezzel tudjuk felakasztani is.
FIGYELEM: kétfélét árulnak! Van a szilárd sampon, ami ugyanaz, csak a szappan formájú sampont kell felhabosítani, és azzal hajat mosni, utána nem szükséges plusz öblítés. És van a samponszappan, ami után ecetes, citromleves öblítés szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése