2020. július 1., szerda

Műanyagmentes Július

A kép forrása: Zöldbolt Facebook oldala, 2017. júl. 12-ei bejegyzés
https://www.facebook.com/zoldbolt.hu/photos/a.164591053553296/1625016447510742/?type=3&theater
 Avagy a mozgalom, amely próbál rámutatni, hogy mindenhol és mindenkit körbevesz az egyszer használatos műanyag. Nem a műanyaggal van a baj, hanem inkább azzal, hogy olyan dolgokat is ebből a rendkívül tartós anyagból készítenek, ebbe csomagolnak, amelyeket csak pár percig használunk. Nejlonzacskóba tesszük a zöldséget, gyümölcsöt a boltban, hogy elvigyük a mérlegig, pénztárig, aztán a nejlonzacskót egy műanyag szatyorba, hogy hazavigyük. Vagy műanyag pohárból isszuk a műanyagba csomagolt üdítőt, amihez műanyag tányérból, műanyag evőeszközzel esszük a süteményt, aminek oldalán műanyag fólia van. Vagy nem használunk evőeszközt, csak műanyag zacskóba csomagolt kekszet eszünk.
A vírus egy kicsit megkavarta a dolgokat, előtérbe került a biztonság. A saját zacskók, edények, poharak sajnos nem mindig és mindenhol voltak használhatók. De a műanyagon az a felület, amin a vírusok az egyik legtovább életben maradnak.
Szóval nem a műanyaggal van a baj, hanem a műanyagból készült, de csak egyszer használatos és amúgy remekül kiváltható eszközökkel.
A témához kapcsolódva igyekszem minden hétfő hozni valami ehhez kapcsolatos bejegyzést.
Sok-sok lista és ötlet olvasható ezzel kapcsolatban, pro és kontra érvek, ezekbe nem szeretnék beszállni, csak megmutatni pár dolgot, amik nálunk működnek.
A mozgalom lényege, hogy felhívja a figyelmet.
Fontos azonban, hogy
  • Kezd kicsiben!
    nem szükséges drasztikusan változtatni, egy kis változtatás élhető, és az is számít. Minden lépés, lépés, idővel pedig egyre több elemet tudunk beépíteni a mindennapjainkba. 
  • Ne vásárolj be zero waste és zöld eszközökből!
    alapvetően használd amid van, és amíg tudod. Ha műanyag, műanyag. De ha nem használod tovább, csak szemét lesz belőle, és pont az akarjuk elkerülni.
  • Használd amid van!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése